Koirahieronta

Koirahieronta on alkanut osana työ- ja kisakoirien lihashuoltoa ja pikku hiljaa levinnyt myös yleiseen tietoisuuteen. Hoidoista hyötyykin niin kotikoira kuin aktiivisesti harrastava tai työskentelevä koira. Hierontaa tulisikin käyttää aina ennaltaehkäisevänä hoitotoimenpiteenä.

Hieronta tehdään aina koiran ehdoilla.

img_2067.jpg

Hierontaa voidaan käyttää:

- lihas- ja kalvokireyksiin

- venähdyksiin, revähdyksiin

- jännevammoihin

- kilpailuun valmistavana hoitona

- kilpailusta palauttavana hoitona

- henkiseen- ja fyysiseen väsymykseen

- stressin poistoon

- levottomuuden hillitsemiseen

- osana kuntoutussuunnitelmaa

Esteitä hieronnalle ovat:

- sydänviat (tapauskohtainen)

- juoksut&valeraskaus (tapauskohtainen)

- tiineys (tapauskohtainen)

- tulehdukset

- infektiot

- lääkekuurit (tapauskohtainen)

- sisä- ja umpieritystaudit (tapauskohtainen)

Oireita, jotka voivat kertoa lihasongelmista:

- jäykkyys

- kankeus

- keventäminen, ontuminen

- tärinä

- peitsaus eli ns. kamelikävely

- kieltäytyminen tietyistä liikkeistä, esim. hypyt

- venyttelyjen puute tai vastaavasti koira venyttelee koko ajan

- jatkuva/lisääntynyt kelliminen

- lisääntynyt haluttomuus liikkua

Muita huomioitavia seikkoja:

Jos hieronnalla on tarkoitus esimerkiksi parantaa liikkeitä näyttelyä ajatellen, tulisi hieronta tehdä noin viikkoa ennen näyttelyä, jotta koiralla on aikaa palautua hieronnasta. Hieronnan jälkeen sekä seuraavana päivänä, koira saattaa hyvinkin olla kankeampi/jäykempi ja näin ollen parhaimman tuloksen saadakseen on hyvä olla useampi päivä väliä ennen varsinaista suoritusta. Sama koskee myös muita kilpailusuorituksia. Hieronnan jälkeen tulisikin aina olla vähintään kolme vuorokautta palautumisaikaa, jotta hieronnasta saataisiin paras mahdollinen hyöty. Sama koskee myös sarjoina tehtäviä hierontoja, hierontojen välillä tulisi pystyä pitämään taukoa treenaamisista ja kisoista, jotta paras hyötysuhde saavutettaisiin.

Hieronnan lisäksi käytän myös mobilisaatioita eli liikehoitoa, kylmä- ja lämpöhoitoa sekä TENS:iä.

Mobilisaatiolla eli liikehoidolla tuotetaan lämpöä niveleen ja sitä ympäröiviin kudoksiin. Samalla se "voitelee" niveltä, parantaa nivelen liikkuvuutta ja estää arpikudoksen muodostumista. Se rauhoittaa ja rentouttaa koiraa.

Kylmähoito hidastaa verenkiertoa ja tätä kautta aineenvaihduntaa ja imunestekiertoa. Käytetään mm. kipuun, turvotuksiin sekä tulehduksiin.

Lämpöhoito vilkastuttaa verenkiertoa ja tätä kautta aineenvaihduntaa ja imunestekiertoa. Käytetään mm. lihasten lämmittämiseen, lihas- ja hermosärkyihin sekä palautumiseen.

TENS-laite vilkastuttaa ääreisverenkiertoa ja lisää fyysistä suorituskykyä. Sen lähettämillä heikoilla sähköimpulsseilla voidaan estää kipuimpulssien pääsy aivoihin ja näin helpottaa oloa. TENS:iä voidaan käyttää mm. voimakkaisiin lihas- ja kalvokireyksiin, sekä akuutteihin ja kroonisiin kipuihin.

Hygienia:

Hierontapatjassa on irroitettava päällinen, joka kestää yli 60 asteen pesun. Päällinen kestää myös kostealla pyyhkimisen. Jokaisen hieronnan jälkeen patja pyyhitään Neo-Amisept -liuoksella. Kauratyynyt ovat yön yli pakastimessa sekä mikroaaltouunissa lämmittäminen varmistaa niiden puhtauden.

img_2035.jpg